Portfolio werkboek BURGERSCHAP voor leerlingen van 10 tot 14 jaar.
School in Balans & Stichting Vredeseducatie hebben het afgelopen jaar nauw samengewerkt om een portfolio werkboek Burgerschap te maken. Het werkboek geeft volledig inzicht in Burgerschap zoals vastgesteld in het concept kerndoelen van het SLO en sluit naadloos aan op de definitiematrix BSM van Rovict. Het werkboek is bestemd voor leerlingen van groep 7&8 PO/VSO en onderbouw V(S)O. Het geeft leerlingen (nieuwe) inzichten op verschillende aspecten binnen Burgerschap om zo een eigen portfolio te hebben over de wereld om ons heen. Samen maken we de wereld een beetje mooier.
Het werkboek is onderverdeeld in hoofdstukken, die weer aansluiten op de domeinen Schoolcultuur, Samenleving & democratie en Maatschappelijke vraagstukken. De handleiding is voorzien van uitvoerige achtergrondkennis, schooltv, powerpoint en prezi. Zo wordt op een fijne manier kennis verder uitgediept en bijgespijkerd. De handleiding geeft ook weer in welke schoolperiode, welke pagina’s het best gegeven kunnen worden.
Het is écht een portfolio werkboek én kan worden meegenomen naar een volgend leerjaar (dus van groep 7 naar 8 en van klas 1 naar 2). Het werkboek is zo ingericht dat leerlingen de onderdelen deels individueel kunnen maken op een moment dat het hem/haar uitkomt. Natuurlijk is er ook ruimte voor klassikale gesprekken en interactie. Het werkboek dient als portfolio, geeft inzicht en creëert een eigen mening over Burgerschap.
Rovict biedt het instrument Burgerschap Meten (BSM) aan en helpt je om de burgerschapscompetenties van leerlingen in kaart te brengen. Het meet zowel kennis, vaardigheden als houdingen. Met Burgerschap Meten meet je burgerschapscompetenties van je leerlingen, zo weet je waaraan je samen kunt gaan werken. De vragenlijsten zijn door de Universiteit van Amsterdam opgesteld en wetenschappelijk onderbouwd op validiteit en betrouwbaarheid. Op basis van onderzoek zijn benchmarks beschikbaar zodat jouw school zich kan vergelijken met andere scholen. Het werkboek Burgerschap is samengesteld op dit meetinstrument en de conceptkerndoelen van het SLO. Mocht binnen BSM bepaalde onderdelen anders zijn dan de benchmarkt aangeeft, geeft de handleiding aan welke pagina’s extra aandacht vragen. Dit werkboek is zo ingericht dat leerlingen na het afronden van het boek weten en handelen over wat goed burgerschap voor hem/haar betekent. Zo maken we samen de wereld een beetje mooier!
Wilt u een bestelling plaatsen en heeft u vragen? Vul dan onderstaand formulier in.